Door de oorlog in Oekraïne is het leven in dit land en de grensstreken van de één op andere dag volledig veranderd. Op vele plaatsen zijn er op allerlei manieren hulpacties opgestart. Zo ook in onze parochie samen met de Protestantse gemeenschap.

Vrijwilligersorganisatie Lichtpunt heeft ervoor gezorgd dat er t/m 19 maart in heel Bernheze een inzamelingsactie gehouden is met als motto: “Het zou zo mooi zijn als iedereen zijn of haar steentje bijdraagt en we samen steun kunnen bieden aan de inwoners van Oekraïne. Laten we samen de handen uit de mouwen steken en delen wat we kunnen missen”.                                           
Lichtpunt is een organisatie die zich belangeloos inzet voor de saamhorig- en barmhartigheid binnen geheel Bernheze en zij zetten zich regelmatig in voor een inzamelingsactie of om steun te kunnen bieden aan minderbedeelden in Bernheze; dit in samenspraak met de gemeente en andere instanties.

De organisatie heeft getracht om zoveel mogelijk bij te kunnen dragen aan de behoeftes in het oorlogsgebied. Iedereen maakt zich zorgen om de situatie en leeft mee met de angst die de mensen daar hebben. Het idee voor de inzameling is ontstaan in samenspraak met Oekraïense inwoners. Zo’n vier jaar geleden hielp organisatie Lichtpunt een Oekraïens gezin dat in Bernheze kwam wonen: de Familie Fortuna.

Het is hartverwarmend om te zien hoeveel spullen, zoals voor persoonlijke hygiëne, levensmiddelen, babyartikelen, en beddengoed er de afgelopen dagen ingezameld zijn bij de kerkportalen van Bernheze. In alle kerken van Bernheze, dus ook hier in HDL zijn de afgelopen dagen ontzettend vele goede bruikbare spullen ingeleverd. Ook zijn er velen die een donatie gedaan hebben op vrijoekraine.eu en dat kan nog steeds. Alle ingezamelde spullen zijn inmiddels opgehaald om op transport richting Oekraïne te gaan. Ze worden gebracht naar het Heilige Familiehuis Orzysz in Polen; een weeshuis waar nu steeds meer kinderen komen die hun ouders zijn verloren door de oorlog. Het huis staat in de omgeving van de grens met Oekraïne. In deze oorlog ontpopt het familiehuis zich tot hulppost aangezien hier de treinen met vluchtelingen aankomen. Alle verzamelde spullen en producten zullen daar – samen met andere inzamelingsacties – heen worden gebracht om vervolgens te worden verdeeld onder degenen die het hard nodig hebben.
Daarnaast zijn we bezig om Oekraïense vluchtelingen onder te brengen bij gastgezinnen. Dit doen we in samenwerking met een Oekraïens gezin.

Graag willen we onze dank en bewondering uitspreken aan iedereen die spullen gedoneerd heeft aan deze inzameling en aan eenieder die het mogelijk heeft gemaakt om deze actie tot zover al te laten slagen.

 Namens Lichtpunt HDL en Bernheze Lichtpunt: Dankjewel!