Gebouwen Heeswijk

H. Willibrorduskerk

De H. Willibrorduskerk  (zie foto 1) is gebouwd als basiliek in neo-gotische stijl. In 1895 werd de eerste steen gelegd. Al in 1250 had Heeswijk een kerk en in 1284 was het Walram van Benthem die het zgn “patronaatsrecht” (het recht om voordracht te doen voor een openstaande pastoorsplaats) overdroeg aan de Abdij van Berne. De kerk bevat diverse kunstschatten zoals: prachtige gebrandschilderde ramen, die de 7 sacramenten uitbeelden; een kroonluchter, een biechtstoel en een schilderij met de afbeelding van Christus aan het kruis. Bovendien heeft de kerk een van de beroemde en bekende Smits orgels uit het jaar 1876 (geheel gerestaureerd in 1998). De fraaie kerk heeft een prachtige akoestiek en is daardoor geliefd bij koren en muziekgezelschappen.

Willibrordcentrum:

Het Willibrordcentrum (zie foto 2), gelegen naast de kerk, is er voor iedereen! In de afgelopen jaren flink verbouwd, vergroot en gemoderniseerd. Het centrum kenmerkt zich door kleinschaligheid en gemoedelijkheid. Parkeren kan op eigen terrein. Er zijn meerdere zalen. De grotere zaal (St.Jozefzaal), heeft een podium. Verder zijn er een aantal wat kleinere vergader- en/of activiteitenzalen. Er is WiFi. In oorsprong bedoeld en nog steeds in gebruik als parochiecentrum, kan het centrum ook, in zijn geheel of in onderdelen worden verhuurd voor allerlei activiteiten. Diverse verenigingen hebben er hun (t)huis. Het Willibrordcentrum wordt bestuurd door een stichting en het draait volledig op de inzet van vrijwilligers.

Afspraken over huur, beschikbaarheid enzovoorts, kunnen worden gemaakt met de beheerder, dhr. Cees Markus, tel. 0413-291057. Voor meer info kijk je op: www.willibrordcentrum.nl

Pastorie:

De pastorie ( zie foto 3), gelegen naast de H. Willibrorduskerk wordt overdag bewoond door de kinderen van een Kinderdagverblijf. De omsloten tuin, gelegen achter de pastorie wordt gebruikt als speelterrein voor de kinderen van het Kinderdagverblijf.